2016 - 2020

2016 – Hadovka (Konstantinovy Lázně)  „ROK NA VSI“

Účast:  25 dětí + 4 praktikanti + 10 dospělých = celkem 40 osob

(+ početná mimisekce - 5 matek + 1 otec + 8 dětí) = celkem k táborovému stolu 54 osob

Plackovi s e skoro čerstvým miminem bydleii v penzionu v Konstantinových Lázních a téměř denně docházeli za námi do tábora.  Absolvovali s kočárkem i většinu výletů.

Pronájem další táborové základny od křesťanského KLUBU PATHFINDER

V údolí říčky Hadovka, cca 5 km od Konstantinových Lázní, Plzeňský kraj, okres Tachov.

Táborová základna byla na menší louce v údolí Hadovky, s podsadovými stany, kuchyně s PB sporáky byla v plechovém kontejneru a druhý nám byl dalším zázemím, umývárna s kohoutky, pěkné dřevěné kadibudky (úplně nové).

V kuchyni v kontejneru se vařilo dobře, ale kdyby bylo větší vedro, tak bychom se tam asi upekly. Vedle kontejneru byla ještě vojenská polní kuchyně, ale na tu naštěstí nedošlo (jen teplou vodu). Vše jsme radši zvládly na PB.

Pitná voda na vaření se dovážela autem dost daleko a první týden jsme měli problém.  Nebyli jsme schopni dostat se s autem do tábora. Po deštích se zabahnily příjezdové cesty. Takže většina našeho autoparku byla odstavená cca 500 m nad táborem a kluci nosili vodu v bandách na zádech přes řeku. Ve druhém týdnu nás vysvobodila Zdenka s off- roadem Oplem Frontera.

A protože jsme tábořili v západočeském lázeňském regionu, tak asi 100 m od tábora byla tzv. „Studánka lásky“ s dobrou minerální vodou.

    Hra: „ROK  NA  VSI“

Gutt z Hroznětína se pokusil zprovoznit orloj ovládající čas. Chtěl být věčně mladý. A samozřejmě se to zvrtlo. Máme každý den úplně jiný měsíc a prožijeme tak celý rok během čtrnácti dnů. Tedy, pokud se nám podaří rozluštit nápovědy a dát stroj do pořádku. Gutt se totiž k normálnímu času nehodlá vrátit a hází nám klacky pod nohy. Prožíváme tedy během tábora Vánoce, Velikonoce a zcela všechno počasí a s ním spojené radovánky i starosti české vesnice na konci devatenáctého století. Vyrobíme si na to fešné zdobené vestičky a zástěry. Velmi oblíbeným efektem časových posunů byl fakt, že tentokrát jsme na táboře opravdu každý slavil narozeniny. A když má člověk narozeniny, tak má samozřejmě výhody…

    Navštívená místa:

Konstantinovy lázně – opravdové lázně s minerálními prameny

ochutnané minerální prameny – Studánka lásky, Pramen lásky, Prusíkův Pramen

Okolní kopce - Hradišťský kopec a Ovčí vrch

Zříceniny Gutštejn a Švamberk (Krasíkov) a Falkenštejn

Šipín – hradiště a kostel

Bezdružice

údolí Úterského potoka

Falkenštejnský vodopád

2017 – Hůrky u Nové Bystřice  (Česká Kanada) „EGYPT“

Účast:  27 dětí + 10 dospělých = celkem 37 osob

(+ početná mimisekce - 4 matky + 1 otec + 6 dětí) = celkem k táborovému stolu 48 osob

Pronájem hezké táborové základny od TOM SŮVY z Prahy

Nejbližší obec – Hůrky, cca 8 km od Nové Bystřice, okres Jindřichův Hradec (Česká Kanada).

Táborová základna byla na pěkné suché louce, pod vrcholem kopce Křížový vrch (702 mn.m.).

Asi 2 km přes les bylo rekreační středisko u rybníka Osika, kde se dalo jednak koupat v krásném rybníku a taky osprchovat v teplé vodě. Spalo se v podsadových stanech, kuchyně s klasickými táborovými kamny byla v dřevěném přístřešku, jídelna v hangáru, umývárna s tekoucí vodou (nezastřešená), prosté kadibudky v lesíku za táborem – zkrátka pohodlné tábořiště.

Tábořiště mělo vlastní studnu, ale vzhledem k již několikátému suchému roku bylo vody málo. Na vaření a běžné mytí stačila, ale sprchu jsme radši nepoužívali – s vodou jsme nakonec vystačili.

Bonusem navíc byla vlaková zastávka Hůrky (asi 1,5 km od tábora) na úzkokolejné dráze z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice.

    Hra: „PYRAMIDA – EXPEDICE ZA VYKOPÁVKAMI DO EGYPTSKÉ POUŠTĚ“

Vyrážíme do Egypta na archeologické vykopávky. Našli jsme zajímavý model pyramidy, který se otevřel, a spustila se hra doprovázená kouzelnými efekty. To se nám líbilo jen do doby, než jsme zjistili, že hra má i zcela reálné dopady na náš táborový život. Ze hry vypadávají úkoly a k nim i tresty. Naštěstí máme kouzelné vlastnoručně malované ochranné amulety – posvátného skarabea. Bohužel jich není dost. Tak soutěžíme, snažíme se získat amulety pro sebe a hru porazit. Nikdo nechce mít tričko cedulkou dopředu. A ještě přitom zvládáme svou vědeckou práci.

    Navštívená místa:

Česká Kanada – rázovitá lokalita na jihu Čech

Nová Bystřice – hezké městečko, muzeum úzkokolejné dráhy, parní vlaky

Klášter – klášter s podzemním pramenem

Landštejn – hrad/zřícenina – prohlídka s úkoly a divadelní představení

Jindřichův Hradec – město a hrad/zámek

Kunžak – zajímavé městečko na úzkokolejné trati

Vysoký kámen – vrchol s památníkem

Staré Město pod Landštejnem

Hamerský vrch – na vrcholu malé žulové sklaní městečko

2018 – Jestřebka (Ledeč nad Sázavou)  „GO WEST“ (LUCKY LUKE)“

Účast:  28 dětí + 3 praktikanti + 7dospělých = celkem 38 osob

(+ početná mimisekce - 4 matky + 1 otec + 7 dětí) = celkem k táborovému stolu 50 osob

Pronájem pohodlné táborové základny od skautů z Kolína (oddíl Poutníci)

V povodí říčky Jestřebnice, nejbližší osada – Jedlá (2 km), cca 6 km od Ledče nad Sázavou. Táborová základna byla na pěkné, dost velké louce – dostatek podsadových stanů, kuchyně s klasickými táborovými kamny v pěkné dřevěné boudě, zastřešená jídelna se stoly a lavicemi, umývárna s tekoucí vodou (čerpanou ze studánky), dřevěné kadibudky v lese, tee-pee – zkrátka opět jedno z pohodlných tábořišť.

    Hra: „GO WEST / LUCKY LUKE“

To jsme se ale dostali do průšvihu! Vydražili jsme pozemky v Kalifornii, zaplatili a teprve potom si přečetli malá písmenka pod smlouvou. Abychom si mohli založit naše vysněná města, musíme si pozemky převzít v šibeničním termínu. Což je hodně komplikované. Amerika je totiž ještě divoký západ plný nástrah, indiánů, banditů, nemocí a krutého počasí. Ještě že nám od New Yorku až do Kalifornie pomáhá zkušený cowboy Lucky Luke. Nejlepší pistolník a ochránce zákona, jehož kolt předstihne vlastní stín. Ten šejdíř Krug nám sice i s pomocí zlotřilých desperátů bratrů Daltonů klade do cesty nástrahy, my však svého cíle dosáhneme.

Poznámka - pořídili jsme si trika s logem ATOM.

    Navštívená místa:

Ledeč nad Sázavou – město a hrad

Chřenovice – zřícenina hradu, raně gotický kostel Sv, Václava

Stvořidla – peřej na Sázavě (tento rok spíše kvetoucí rybník)

Tasice - Huť Jakub – sklářský skanzen

Bohdaneč a rozhledna Bohdanka

2019 – Lovětín (Vysočina) „BACK TO THE FUTURE“

Účast:  27 dětí + 5 praktikanti + 10 dospělých = celkem 42 osob

(+ početná mimisekce - 4 matky + 10 dětí) = celkem k táborovému stolu 56 osob

Pronájem luxusní táborové základny od místních pionýrů (PS Kamarád)

Na Vysočině, nejbližší obec  Lovětín, cca 4 km od Batelova.

Opravdu luxusní tábořiště – podsadové stany a zděné zázemí i s koupelnou a teplými sprchami (zatím nejluxusněji vybavená kuchyň se 4 troubami!), po dlouhých letech i elektřina. Jídelna/ klubovna byla také v budově.

    Hra: „BACK TO THE FUTURE / návrat do budoucnosti“

Do čeho jsme se to zase připletli? Měla to být jen taková ukázka nového vynálezu doktora Vokurky.  Zvrtlo se to k přihlížení krádeže stroje času docentem Syčákem. A ten dělá nepořádek v historii. Tomu musíme zabránit. Ještě že má Vokurka záložní stroj. Tak zachraňujeme situaci v českých zemích po příchodu Cyrila a Metoděje, díky nám je korunován Karel IV., pomáháme v alchymistických laboratořích u Rudolfa II., zachráníme před ničivým požárem spisy Jana Ámose Komenského a také jeho chuť modernizovat školství. Umožníme vznik Československa, když ochráníme T.G.M na cestě do USA. A nakonec ten syčák Syčák zaútočí i na základy našeho TOM. Samozřejmě společně vše ustojíme a opravíme. I když.... Vážně byl vždycky trdelník typickou českou pochutinou?

Poznámka – pořídili jsme si trika s logem TOM VODOLKA.

Navštívená místa:

Batelov

Třešť

Telč – město chráněné UNESCO

Roštejn – hrad

Svatá Kateřina – pramen, lázně a kruh druidů

Mlynářské muzeum – Horní Dubenky

2020 – Brtnice (Vysočina) „VIKINGOVÉ“

Účast:  25 dětí + 6 praktikantek + 7 dospělých = celkem 38 osob

(+ početná mimisekce - 6 matek + 2 otcové + 8 dětí) = celkem k táborovému stolu 54 osob

Tábořiště – nečekaně vybydlené a léta neopravované, podsadové stany bez dveří, celty potrhané, plátěná zanedbaná kuchyně, super byl blízký rybník + dvě pramice + dvě naše kánoe

Po loňském luxusu na druhý konec spektra – velmi skromně vybavená základna na soukromé louce, která už měla svoje nejlepší léta za sebou – ale majitel byl pohodář a leccos se s ním podařilo domluvit, počasí nás taky úplně nezradilo, takže jsme to nakonec zvládli.

Krásné místo - opět na Vysočině, cca 2 km od městečka Brtnice, u říčky Brtnice a pěkného koupacího rybníka.

Poznámka – tábor mezi vlnami celosvětové pandemie COVID 19. Hygienická nařízení měla na průběh tábora omezující vliv, ale nedali jsme se a zvládli jsme vše dezinfikovat v pozitivní náladě a bez pozitivních testů!

Pořídili jsme si multifunkční šátky s logem TOM VODOLKA - rouška, čepka, nákrčník i čelenka.

    Hra: Vikingská mytologie

Tentokrát se vtělujeme do neohrožených Vikingů, kterými v duši a genech samozřejmě dávno jsme. A přestože Ragnarok není jen konec světa, ale i začátek nového, my jsme se rozhodli ten náš zachovat. Tedy  se postavíme na stranu Thora, Odina a ostatních Ásů. Pomůžeme bohům ve všem, co jim podle proroctví nepůjde. Každý večer vážíme na vahách naše přínosy. Loki, Fenri a ostatní nezvítězí! A jak to dopadlo? Svět je zachráněn, my však na Vídské pláni hrdinně padli v bitvě s naplněnými nafukovacími balónky, nepomohly ani ručně malované vikingské štíty. Což je nakonec vcelku fajn ... máme se teď ve Valhalle spolu ostatními hrdinně padlými bojovníky nádherně!

    Navštívená místa:

Brtnice – městečko, hrad/zámek

Údolí Brtnice – říčky

Rokštejn – zřícenina

Kněžice

Zlatomlýnský vodopád

Chaloupky


Kontakt

A-TOM ČR, TOM 21109 Vodolka (v poště stačí TOM Vodolka)

Sídlo organizace:
Československé armády 256,
250 70, Odolena Voda


+420 604 558 955
(hlavní vedoucí Jan Valter)