2006 - 2010

2006 – Velké Karlovice (Beskydy) „DIVOKÝ ZÁPAD – ŽELEZNICE“

Stanová základna letošního tábora se nacházela asi 5 kilometrů za Velkými Karlovicemi v Beskydech. Bylo to jedno z nejhezčích tábořišť, ve kterých jsme přebývali. Tábořiště nebylo příliš velké, za to jsme měli k dispozici několik dřevěných budov a celtových přístřešků a samozřejmě podsadové stany. Bylo umístěno na kopci uprostřed lesa u potůčku.  Toto idylické místo si ovšem vybralo svou daň…Protože jsme byli na horách, často nám pršelo, dalo by se říct, že větší část tábora jsme trávili v dešti. I přesto jsme stihli shlédnout spoustu zajímavých míst a zvládli téměř všechny naplánované výlety.

    Celotáborová hra: Stavba železnice na divokém západě

Tentokrát se nám představily 4 stavební společnosti, které měli za úkol postavit železniční trať napříč severní Amerikou. Hodnocení probíhalo za pomoci stolní hry Expres. Ocitli jsme se tedy na divokém západě v 19. století se vším, co k němu patří. Často jsme se setkávali s bandity, kteří nám hatili naše plány, nebo s Indiány, kteří stavbu železnice také úplně neschvalovali. Celý tábor ale nebyla jen jedna velká dřina v podobě pokládání těžkých pražců. Naši stavitelé se uměli i dobře bavit. Navštívili jsme velké Casino, kde jsme strávili celé odpoledne i část večera. Někteří hráči si tak pomohli k docela dobré sumě a zvažovali, jestli budou ve stavbě železnice pokračovat… Naučili jsme se i jednoduchý kolektivní country tanec, který měl přes počáteční nesouhlas tanečníků nakonec úspěch. Ale po radovánkách jsme se museli vrátit zpět do práce. Občas jsme museli zabrat nebo uhájit nějaké to území, zahnat bandity nebo napravit škodu, kterou napáchali. I přes všechna úskalí a nepřízeň počasí jsme nakonec železnici v předurčeném termínu dostavěli.

    Navštívená místa:

Velké KarloviceMuzeum – život lidí na Valašsku na počátku 19. století, zemědělské náčiní a zpracování zemědělských plodin nebo mléka, dřevovýroba, řezbářské výrobky, kroje, foukané sklo a soustu dalších předmětů připomínající život místních před dvěma stovkami let,

dřevěný barokní kostel P. Marie Sněžné na místním hřbitově

rozhledna Súkenická / Čarták – nad Makovským průsmykem, téměř na hranici ČR/SR

Vsetínská vrchovina - celodenní výlet po hřebeni - Vysoká 1024 m. n. m., nejvyšší hora vsetínských vrchů – Polana 937 m. n. m.

Soláň – turistické místo na hřebeni Vsetínské vrchoviny s výhledem na protější hřeben Javorníků

Pustevny – dřevěné stavby postavené v lidovém slohu se zajímavým zevnějškem i vnitřkem.

Radhošt – na vrcholu se nachází krásný dřevěný kostelík, potkali jsme i sochu Radegasta – pohanského boha pohostinnosti. Je odsud krásný výhled do údolí i na přilehlé kopce.

Rožnov pod Radhoštěm – velký a úžasný skanzen se spoustou starých domků, je to tzv. živý skanzen, kde lidé předvádějí původní řemesla nebo chovají zvířata, většina staveb má zachovánu i funkčnost – pro návštěvníky se spouští větrný mlýn nebo třeba vodní pila. V Rožnově jsme ochutnali i spoustu vynikajících místních koláčů – frgálů.

2007 – Záchlumí (Divoká Orlice)  „LOVCI POKLADŮ (námořníci)“

Účast:  19 dětí + 8 praktikantů + 10 dospělých = celkem 37 osob

Pronájem tábořiště od Pionýrů z Pardubic (PS Franka Elsnera)

Vynikající pečivo nám vozili z Pekárny v Rokytnici v Orl. Horách každé ráno a nechávali v zamykací bedně u cesty – před snídaní stačilo jen vyzvednout a namazat. Na stejném místě byl i zdroj pitné vody, kterou jsme si autem dovážely.

Naše tábořiště leželo přímo na břehu řeky Orlice, která nám šuměla za stany. K podsaďákům patřila ještě velká polootevřená budova. Bylo to krásné klidné místo uprostřed luk. Ke koupání nám sloužil nedaleký jez. Díky velice dobrému počasí jsme si dosytnosti užili vodních radovánek na řece, ačkoli letní průtok umožňuje jen použití nafukovacích matraček a jiných nestandardních plavidel. Vodní hry se nám dost dobře hodily k tématu naší celotáborovky – co by to bylo za suché námořníky. Za tábořištěm se rozprostírala veliká louka s tee pee, kde se spalo jen za odměnu. Na louce jsme mohli spustit spoustu her, na které je potřeba velkého prostranství. Do nejbližší vesnice s vlakovou zastávkou (Bohousová) jsme to měli cca 2 km.

    Celotáborová hra: Námořníci – „LOVCI POKLADŮ“

4 objevitelské lodě brázdily nekonečné vody Divoké Orlice a hledaly poklad. Posádky, všechny samozřejmě oblečené do modře pruhovaných trik, si nejdříve museli vystavět své lodě z nalezených přírodnin. Teprve potom se mohl celý tábor slavnostně zahájit. První slavný nástup byl zahájen famfárou na trubky a u velitelského můstku se sešli všichni účastníci výpravy všech hodností. Pak už jsme mohli rozpoutat samotné pátrání, které nebylo nijak jednoduché. Klacky pod nohy nám házeli nejen zákeřní piráti, ale i mořské bouře a vlnobití. Nejdříve bylo třeba všechny námořníky řádně zaučit –vázat uzly, orientovat v přírodě a to jak ve dne, tak také v noci, studovali také psaní či čtení morseovky případně jinak šifrovaných zpráv. Když už zvládli teoretické znalosti, mohli jsme je směle pustit na otevřené moře. Posádky měřili své síly v různých vodních disciplínách. Díky dobrému počasí a mírné řece jsme mohli být ve vodě každou chvíli. Sjížděli jsme říčku na lehátkách po jednotlivcích nebo na člunech po celých družstvech, hledali jsme ve vodě ztracené předměty nebo jsme ji přenášeli do různých nádob. Tu a tam jsme vystoupili i na nějakém tom ostrově doplnit zásoby a spřátelit se s místními obyvateli. Překvapením pro námořníky byly dvě noční hry.

    Navštívená místa:

Litice nad Orlicí – hrad ze 13. století s opravenou věží a jedním palácem (bez prohlídky, byla šermířská akce), Naučná stezka „litické žuly“ (je narůžovělá)

Žamberk - muzeum – historie města, tradiční místní řemesla, pohyblivý betlém, k muzeu patří i nedaleký rodný dům Prokopa Diviše, vynálezce bleskosvodu, vystoupali jsme i na žamberskou rozhlednu Rozálku

Potštejn – rozsáhlá zřícena hradu ze 13. století s restaurovanou kaplí sv. Jana Nepomuckého, zámek, prohlídka vč. výkladu, na hradě stále probíhají opravy

Doudleby nad Orlicí – město, zámek (jen jsme procházeli)

Letohrad – městečko s krásným náměstím s podloubími, je zde i barokní zámek sloužící jako hotel a restaurace, Muzeum řemesel

Vamberk – Muzeum krajky

Cesta údolím říčky Zdobnice, Dřevěný krytý most – technická památka z r. 1840

Česká Rybná - obec

Žampach – zřícenina hradu

2008 – Údolí sýčků (Pasecký Žleb) „HRDINOVÉ PASECKÉHO ŽLEBU“

Účast:  20 dětí + 10 praktikantů + 8 dospělých = celkem 38 osob

Náš tábor se tentokrát nacházel v podhůří Nízkého Jeseníku, V Paseckém Žlebu u obce Paseka, cca 35 km od Olomouce, blízko hradu Sovinec. Označení žleb je víc než výstižné. Z obou stran náš tábor obklopovaly příkré vysoké kopce, částečně skalnaté. Stanová základna stála na velice úzké loučce mezi nimi. Toto velice působivé prostředí mělo jednu nevýhodu, a to že nám do tábora svítilo sluníčko jen pár hodin denně a byla tam celkově docela zima. Uprostřed tábořiště byl travnatý plácek, na který se ovšem nesmělo vstupovat, ale díky tomu jsme neměli rozbahněné celé tábořiště. Nedaleko tábořiště byla vesnice Paseka, ve které jsme několikrát navštívili venkovní koupaliště, příjemně se tu osvěžili a dokonce zahráli několik vodních i suchozemských her.

Tábořiště – podsadové stany a dřevěná chata kterou obýval i pár plchů velkých

    Celotáborová hra: Fantasy – „Hrdinové Paseckého Žlebu“

Bylo, nebylo…Za dob elfů, skřítků a trpaslíků žily si všechny bytosti šťastně pospolu. Čerpaly životodárnou mízu ze svého kouzelného stromu a byly spokojení. Až jednoho dne strom začal chřadnout, jeho zlaté plody opadávaly spolu s jeho krásnými listy. I začaly bytosti pátrat, co nebo kdo je příčinou, že jejich životodárná energie najednou mizí. Jednou uviděli, jak okolo stromu létá veliký hrozivý pták. Byla to zlá sova Mordura Nocturna Inferna, která pomalu ale jistě zabíjela kouzelný strom. Naši hrdinové se rozhodli hledat hnízdo téhle ukrutné sovy a zneškodnit ji…

Děti sestavily čtyři udatné družiny, které se skládaly z různých bytostí, aby byly jejich šance vyrovnané. A hledání mohlo začít. Družiny byly tentokrát jen orientační rozdělení a každý hrdina jednal sám za sebe. Museli jsme procházet územími různých bytostí. Navštívili jsme trpaslíky, elfy, rarášky, ale třeba i draky a podobná nebezpečná zvířata. Učili jsme se zvyklostem a způsobům i jazykům navštívených bytostí, přátelili jsme se s nimi nebo jsme před nimi co nejrychleji utíkali. Jednou jsme si dokonce museli odtěžit vodu ze vchodu do trpasličí jeskyně, to bylo velké sousto. Za splněné úkoly děti získávaly užitečné předměty jako třeba zbraně nebo brnění, které se jim hodily v závěrečné hře. Nakonec jsme ale po všech útrapách a vyčerpáni dlouhou cestou dorazili k sovímu hnízdu. Zázračnou formulí jsme sovu proměnili v holubici, aby už nemohla nikomu škodit. Její vajíčka jsme našli a zničili během závěrečné napínavé hry, která probíhala formou dračího doupěte. Děti chodily po připravených cestách a používaly předměty, které získaly během celého tábora. Na konci každé cesty bylo několik vajec. Hrdinové zápolili jak s nepřízní počasí, tak i s různými tvory. Nakonec vše dobře dopadlo a naši hrdinové zachránili zázračný strom a vrátili tak všem bytostem jejich životodárnou mízu.

    Navštívená místa

Paseka – do Paseky jsme se chodili osvěžit na místní koupaliště, kde bylo dostatek prostoru i pro naše hry, taky jsme tam jezdili nakupovat

Sovinec – hrad ze 14. století, který zažil za svou historii několikerá dobývání a dva požáry, nyní zde stále probíhá rekonstrukce, měli jsme zde prohlídku včetně zajímavého výkladu.

Oltářní kámen

JiříkovPradědova galerie u Halouzků - vyřezané zvířecí sochy v rozsáhlé venkovní expozici, vyřezaný betlém se sochami v životní velikosti, socha Praděda - ráj pro malé děti.

Šternberk – historické centrum města, návštěva hradu s pěknou dětskou expozicí

Rešovské vodopády na Tvrdkovském potoce, zbytky hradu Rešov

2009 – Rybník Kachlička (Humpolec) „SHERLOCK HOLMES“

Účast:  21 dětí + 14 praktikantů + 9 dospělých = celkem 44 osob

Pronájem tábořiště od Pionýrů z Brna (PS Svratka)

Náš tábor se nacházel na břehu rybníka Kachlička, blízko osady Splav, cca 5 km od Humpolce. Celé tábořiště bylo obklopené rovinatým, ne příliš hustým lesem. Les byl jako stvořený pro všelijaké schovávací,  hledací, běhací a stopovací hry. Ani rybník nezůstal našimi aktivitami nepovšimnut. To by byla věčná škoda nevyužít takovou velkou vodní plochu, zvlášť když jsme měli k dispozici kanoi a pramici. Od civilizace jsme tentokrát příliš vzdáleni nebyli, nejbližší vesnice byla téměř na dohled a na druhé straně rybníka byly otevřené dva kiosky s občerstvením.

Tábořiště – podsadové stany, pěkná pevná dřevěná kuchyň s krytou jídelnou, tee-pee, na břehu rybníka Kachlička (koupání, blbnutí na lodích)

Pitná voda se vozila na káře, nebo spíše častěji autem, po hrázi Zdislavického rybníka – cca 300 m.

Umývárna byla na potůčku v lese,  vojenská polní sprcha – pumpovací, s průtokovým ohřevem vody.

    Hra: „SRAZ SVĚTOVÝCH DETEKTIVNÍCH AGENTUR“ (Sherlock Holmes)

Hra byla hodně dobrodružná a napínavá. 4 detektivní kanceláře pátraly po lupiči, který odcizil deník anglické královny. Nacházeli jsme se v době Sherlocka Holmese (tedy na přelomu 19. a 20. století), který k nám párkrát narychlo zavítal, aby nám vypomohl s pátráním. Od malých stop jsme se pomalu dostávali k různým kriminálníčkům, a postupně jsme začínali objevovat londýnské podsvětí. Při pátrání jsme používali spoustu zajímavých a užitečných technik. Naučili jsme se vědě daktyloskopie, a tak jsme mohli rozeznávat a porovnávat otisky prstů. Při hledání pachatele jsme odlévali stopy ze sádry. Museli jsme se naučit šifrovat zprávy a sepsané šifry přečíst. Vyzkoušeli jsme si rekonstrukci místa činu podle výslechu očitých a ušitých svědků. Napínavá byla také noční hra, kdy jsme chytali psa Baskervilského. I v takto nabitém programu jsme si našli chvíli volna a odreagovali se malováním na sklo nebo tancováním tanga. Jednou už to vypadalo, že chytíme zloděje na řece Temži, ale upláchl a nechal po sobě jen ukradené věci. Nakonec k rozuzlení celého případu došlo v londýnském kanále (obrovské lesní bludiště), kde byl zloděj po dlouhé honičce dopaden. Vše dobře dopadlo, zloděj dostal od komisaře výchovnou přes ruce, pak se omluvil a slíbil, že se polepší. Protože královna měla z nalezeného deníčku radost, uspořádala velkou dražbu, kde si všichni členové detektivních agentur mohli nakoupit dle své libosti za vydělané peníze.

    Navštívená místa:

Humpolec – prohlídka města, Městské muzeum, výstup na vyhlídkovou kostelní věž

Hliníkárium - muzeum Hliníka, co se odstěhoval do Humpolce

Zřícenina hradu Orlík – gotická zřícenina hradu, která se tyčí nad městem Humpolcem, z hradu zůstala velká část věže a nachází se zde také rozsáhlé podzemní (sklepní) prostory.

Lipnice nad Sázavou – obci dominuje rozsáhlá zřícenina gotického hradu, velká část hradu je dobře zachovalá – kaple a veliké sklepy, hrad je přístupný úplně celý vč. vězení a vyhlídkové věže.

V obci se nachází i domek spisovatele Jaroslava Haška, který zde trávil poslední roky svého života. V Haškově hospodě nám uvařili dobrý oběd.

Národní památník odposlechuZlatý voči, Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy – tři reliéfy lidského obličeje vytesané do skály (autor R. Dvořák) – rozmístěné v okolních lesích

Kamenice - Westernové městečko Stonetown – tématická návštěva stylového městečka, kde jsme se pocvičili v kovbojských disciplínách.

2010 – Poříčí (Střela) „ČÍNA“

Účast:  28 dětí + 11 praktikantů + 9 dospělých = celkem 48 osob

Pronájem tábořiště od Pionýrů z Berouna (PS Svratka)

Tábořiště v uzoučkém údolí řeky Střely – podsadové stany a slušné dřevěné zázemí – kuchyně + jídelna. Poprvé jsme měli chemické WC (TOI-TOI), v umývárně tekla voda z cisterny nad táborem (zásoboval cca 1 x týdně traktor), pitná voda se vozila autem v barelech z konzumu v obci Chyše.

Nákupy na objednávku v konzumu v Chyších – byli velmi ochotní a sehnali vše.

    Hra: „Stará Čína“

Co všechno přinesla světu starověká Čína? Jak se tam žilo a jaké byly tamní tradice?

Děti po skupinách vyrážely na puťák s přespáním venku – vše se odehrálo v jeden den/ noc, ale každý tábořil na jiném místě: Lažanská studánka, Bílý kříž, Petrův rybník, Liščí skály

    Navštívená místa:

Chyše – zámek se zámeckým pivovarem, poutní kostel Zvěstování P. Marie s křížovou cestou

Rabštejn – nejmenší středověké městečko, hrad, zámek, kamenný most

Skalní útvary kolem Žihle -  Dědek, Bába, Viklan, Hřib

Žlutice – středověké městečko, Městské muzeum s přístupným podzemím


Kontakt

A-TOM ČR, TOM 21109 Vodolka (v poště stačí TOM Vodolka)

Sídlo organizace:
Československé armády 256,
250 70, Odolena Voda


+420 604 558 955
(hlavní vedoucí Jan Valter)